Zaštita patenata za sigurnost ulaganja

Bez autora
Sep 22 2011

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović rekao je će dobra zakonska regulativa u oblasti zaštite patenata i članstvo Srbije u Evropskom zavodu za patente pružiti sigurnost stranim investitorima koji žele da ulažu u zemlju. Prethodnih nedelja u Skupštini Srbije bilo je nekoliko zakona iz ove oblasti. Stvara se pravni okvir za regulisanje ove oblasti, koji je potreban ne samo zbog budućeg razvoja Srbije, nego zbog mogućnosti da strana tehnologija bude zaštićena u Srbiji. Strani investitori mogu biti sigurni da će njihov proizvod i patent biti zaštićeni u Srbiji. Regulisanjem oblasti zaštite naučnih patenata stvara se osnov za to da najrazličitije kompanije investiraju u Srbiju. Srbija je članica Evropskog zavoda za patente postala prošle goidine. Reč je o najvećoj svetskoj organizaciji takvog tipa koja okuplja 38 zemalja, među kojima je i svih 27 članica Evropske unije. Sada se patent u Evropskom patentnom zavodu može prijaviti direktno preko Republičkog zavoda intelektualnu svojinu, a ne kao ranije preko predstavništva u Minhenu.

Zaštita patenata za sigurnost ulaganjaDobri zakoni iz oblasti zaštite patenata i članstvo Srbije u Evropskom zavodu za patente pružiće sigurnost stranim investitorima koji žele da ulažu u Srbiju, poručio ministar Žarko Obradović.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović rekao je će dobra zakonska regulativa u oblasti zaštite patenata i članstvo Srbije u Evropskom zavodu za patente pružiti sigurnost stranim investitorima koji žele da ulažu u zemlju.

"Mi smo prethodnih nedelja u Skupštini Srbije imali nekoliko zakona iz ove oblasti. Stvaramo pravni okvir za regulisanje ove oblasti, koji nam je potreban ne samo zbog budućeg razvoja Srbije, nego zbog mogućnosti da strana tehnologija bude zaštićena u Srbiji", napomenuo je ministar.

"Strani investitori mogu biti sigurni da će njihov proizvod i patent biti zaštićeni u Srbiji", istakao je Obradović posle susreta sa predsednikom Evropskog zavoda za patente Benoom Batistelijem.

Obradović je dodao da se regulisanjem oblasti zaštite naučnih patenata stvara osnov za to da najrazličitije kompanije investiraju u Srbiju.

Srbija je članica Evropskog zavoda za patente postala prošle goidine. Reč je o najvećoj svetskoj organizaciji takvog tipa koja okuplja 38 zemalja, među kojima je i svih 27 članica Evropske unije.

Sada se patent u Evropskom patentnom zavodu može prijaviti direktno preko Republičkog zavoda intelektualnu svojinu, a ne kao ranije preko predstavništva u Minhenu.

Obradović je podvukao da srpski naučnici mogu dobiti priznanje za svoje patente na celom evropskom prostoru, a istovremeno se omogućava i transfer savremene tehnologije iz Evrope u Srbiju.

U Srbiji 300 patenata godišnje

Prema njegovim rečima, Evropski zavod za patente u svojoj bazi podataka ima 70 miliona patentnih dokumenata, a od 2014. godine ta dokumentacija biće prevedena i na srpski jezik.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da se u Srbiji godišnje prijavi 300 patenata.

Evropskom zavodu za patente tokom proteklih godinu dana iz Srbije je stiglo 96 prijava, a priznato je 16.

Prema toj statistici, Srbija je u rangu Bugarske i Rumunije. Hrvatska i Slovačka imaju 50 odsto više patentnih prijava, dok Slovenija i Grčka imaju tri do četiri puta više prijava.

Predsednik Evropskog zavoda za patente Benoa Batisteli rekao je da su potencijali Srbije kada je reč o patentima trenutno mali, ali da se mogu unaprediti.

"Želimo da pomognemo Srbiji i zajedno razvijamo projekte koji će dati priliku patentima naučnika iz Srbije", istakao je Batisteli.

Batisteli je poručio da patente ne treba razvijati samo u velikim privrednim sistemima, već i u malim i srednjim preduzećima, naučnim laboratorijama i zavodima.

Predsednik Evropskog zavoda za patente je dodao da naučnicima iz Srbije pre svega treba pružiti prave informacije i uputiti ih u to koje sve mogućnosti nudi članstvo u Evropskom zavodu za patente.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik